Egy ország sikerének kulcsa
2017. október 03. írta: Magyarország 2.0

Egy ország sikerének kulcsa

Nem teszik most már hegyek meredekei, folyók mélységei, tengerek szélessége, várak erőssége a haza valódi erejét és bátorságát. Az most már csupán azoktól az emberektől függ, akik az országot lakják.

Sok minden befolyásolhatja egy ország sikerének alakulását, de egy biztos, hogy a benne élők gondolkodásmódja a legfontosabb. Nem a földrajzi elhelyezkedés, nyersanyag, az állam kiterjedése az elsődleges szempont, hanem hogy ezeket milyen hatékonyan, milyen ügyességgel képes a javára fordítani a nemzet. 

  • Természetesen az ország elhelyezkedése is befolyásolja a gazdaságát, nem hiába találhatjuk a legszegényebb országok zömét Afrikában.  De számunkra a mai technológiai színvonalon, Európában nem ez a döntő faktor.

  • A természeti erőforrások kérdése egy nagyon érdekes téma. Egy jól működő, szervezett ország mindenféleképpen hasznot húz belőlük. Kitűnő példa erre Norvégia. Energiatermelésének majdnem teljes egészét megújuló energiaforrásokból fedezi, így nem szorul behozatalra. Ezzel egy időben a világ legnagyobb olajexportőrei között tartják számon. Az olaj kivitelével növeli bevételét és nem a saját környezetét teszi tönkre. Ezzel szemben egy rossz intézményrendszerrel működő, kaotikus országban a természeti erőforrások gazdagsága csak még jobban elmélyíti a vagyoni különbségeket és tovább erősíti a korrupciót.

A bejegyzés indító idézet szövege 187 éve íródott. Azóta a technológia fejlődése, a modern húzóágazatok kialakulása csak még nagyobb hangsúlyt helyez a tudásra, precizitásra, szervezettségre. Észben hazánkban nincs hiány szerencsére, bár szervezettség terén még fejlődhetnénk. Hogy pontosan mik is a teendőink az egy későbbi bejegyzés tárgya lesz.

Milyen megnyugtató állítások ezek, hiszen hazánk fejlesztése csak rajtunk áll!

quotes-sz-val--a-k-zintelli3.png

A saját véleményed nyugodtan oszd meg a kommenteknél.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el likeolni és megosztani! Kattints ide a facebook oldalhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszag20.blog.hu/api/trackback/id/tr4512925615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása