#Metoo: szexuális zaklatás, avagy egy téma amiről beszélni kell
2017. november 10. írta: Magyarország 2.0

#Metoo: szexuális zaklatás, avagy egy téma amiről beszélni kell

Valószínűleg sokan látták már a közösségi oldalakon a #metoo hashtaget. Egy amerikai filmproducer, Harley Weinstein szexuális zaklatási ügyei kaptak nyilvánosságot és ennek kapcsán indult el egy kampány. Célja, hogy azok a nők, akiket ért már valamilyen formában szexuális zaklatás megtörjék a csendet és felhívják a figyelmet a problémára. A #metoo (engem is) hashtaget az első 24 órában majdnem 5 milliószor használták, ami azt jelzi, hogy döbbenetesen sok effajta atrocitás történik.

lead_large.jpgHogyan vélekednél, ha egyszer ne adj isten te vagy az egyik szeretted kerülne bajba?

Ha ennyire sok eset történt már meg akkor miért „kell” kampánnyal felhívni egyáltalán a figyelmet a problémára?

Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a témát sokan tabuként kezelik, nem szívesen beszélnek róla. Az áldozat félhet is esetleg segítséget kérni, mert attól tart, hogy az elkövető ezt megtorolja és nem lesz senki, aki megvédje őt. Ennek is van alapja sajnos, hiszen a családon belüli erőszak eseteinek kezelése eléggé gyerekcipőben jár még. És valóban elég nehéz bizonyítani sokszor, hogy valóban bűncselekmény történt. A történtek elhallgatására adhat okot az a félelem is, hogy a társadalom hogyan fogja ezt fogadni. Félhet az illető az áldozathibáztatástól például. „Miért ültél be az autójába? Miért öltözöl ilyen kirívóan?” stb.

Nézzük, számított-e egyáltalán valamit a #metoo hastag kampány.

 Ha csak azt vesszük, hogy több millió sértett már legalább valamilyen formában kifejezhette, ami nyomta a szívét kitudja mióta, akkor már hasznos volt a törekvés. Az ilyen elterjedt, de valahogy mégis a felszín alatt megbúvó problémák kivédésére való törekvésben szinte mindig jó kezdőlöket a nyilvánosság ereje. A közösség hozzáállása már önmagában meghatározó, hiszen innen kerülnek ki az elkövetők, áldozatok, rendőrök, de a jogalkotók, bírók is. A főként nőket ért és folyamatosan érő zaklatás, erőszak kiderülése nyomán sok férfi osztotta meg saját reakcióját a #HowIWillChange hashtaggel, ami annyit tesz, hogy ők hogyan fognak (szándékoznak) megváltozni.

Szóval mit is tehet egy férfi?

  • alapvető, hogy ő maga nem zaklat senkit vagy kényszerít olyanra, amit a másik nem szeretne
  • saját gyerekei nevelésénél figyelmet fordít arra, hogy megtanítsa őket már kiskorukban arra, hogy tisztelettel kezeljék a másik nemet
  • maga is jó példát mutat gyermekeinek, hiszen a szó elveszhet, de szüleink viselkedése örökre belénk ég
  • igyekszik megértően fogadni a zaklatásról szóló történeteket, nem hibáztatja az áldozatot, hanem igyekszik támogatni őt
  • ha azt látja, hogy egy nő bajban van, azt nem nézi tétlenül (vannak esetek, amikor ott lenne a segítség, csak ő maga is fél vagy nem akar belekeveredni a dologba)
  • nem alkoholizál mértéktelenül vagy drogozik, amivel eltorzítja a saját viselkedését és olyat tehet, amit később maga is megbán

Nyilvánvalóan elsődleges feladatunk, hogy a potenciális elkövetők számát csökkentsük. Sajnos nem valószínű, hogy ez a szám valaha is nulla lesz a világon, szóval szükség van a potenciális áldozati viselkedés minimalizálására is. Kérek mindenkit, hogy a lenti javaslatokat ne áldozathibáztatásnak vegye, ezek csak elővigyázatosságra, megelőzésre ösztönző javaslatok.

Mit tehet egy nő?

  • nem fél segítséget kérni azonnal, ha szüksége van rá (áldozathibáztató vagy közönyös emberek mindig is lesznek, de nem mindenki ilyen)
  • párválasztás során, ha azt látja egy férfin, hogy az nem tiszteli a másik nemet, esetleg agresszív is, akkor az legyen kizáró tényező azonnal a nő szemszögéből (számtalanszor maga a társ bánik rosszul a nővel, nyilván nem tudunk a másik fejében olvasni és sokan csak évek után mutatják ki igazi oldalukat vagy éppen változnak meg, de ha az ismerkedés alatt megpróbáljuk minél jobban kiismerni a másikat az már rengeteg bajtól kímélhet meg a jövőben)
  • érdemes elkerülni a kétes baráti társaságokat, lehetőség szerint a veszélyes környékeket is
  • a kirívó öltözködést vagy a nő szándékát a viselkedésével nem mindenki tudja helyesen értelmezni, ezért fontos, hogy a nők igyekezzenek egyenesek, félre nem érthetőek lenni
  • nem helyezi magát kiszolgáltatott állapotba a mértéktelen alkoholfogyasztással vagy drogok használatával
  • jó példával jár elöl a gyerekei számára is és óvatosságra inti őket (ami nem egyenlő közel sem az ijesztgetéssel, paranoiával)

 

family-wallpaper-768x480.jpg

Szerintem a legsarkalatosabb pont a nevelés. Hiszen ez az egyik legmeghatározóbb tényező az ember személyiségének kialakulása szempontjából. Az, aki normális családban nőtt fel (és az nem csak kívülről tűnt normálisnak) és a szülei figyeltek is kifejezetten, hogy ő is elsajátítsa, amit egy embernek tudnia kell és szerető szülőket látott abból sokkal-sokkal nagyobb valószínűséggel lesz egészséges felnőtt. És egy egészséges lelkiállapotú ember sosem jut odáig, hogy megerőszakoljon, zaklasson, kényszerítsen egy nőt. Így pedig világos, hogy egészséges generációk kineveléséért mindkét nem felelős. Talán több ember ismerhetné fel, hogy a családalapítás mekkora kötelességgel is jár. 

Megjegyzések:

A sértettek döntő része nő ebben a témában, de vannak férfi áldozatok is. Velük is történhetnek visszaélések valóban. A bejegyzésben pár helyen egyszerűsítettem, mert a férfi és női viselkedés elkülönítése szükséges volt a megoldási javaslatok megértetése szempontjából.

Második megjegyzés, hogy éppen amennyire szükséges az emberek érzékenyítése a témában, annyira fontos az is, hogy ne használhassa senki a hamis megvádolást  bosszúból  emberek karrierjének tönkretétele érdekében. Legyünk érzékenyek, együtt érzőek másokkal, de éppen annyira igyekezzünk objektívek is maradni, amíg nem ismerünk konkrétumokat.
nane_avatar_fb1.jpg

Segélyvonal és hasznos információk találhatóak ide kattintva.

Több segélyszolgálat is létezik, amiknek a működtetésében Te is részt vehetsz : pénzadomány, adó 1%-ának felajánlása, önkéntesség stb.

Ha szeretnéd támogatni az egyesületet, kattints ide.

 

A saját véleményed nyugodtan oszd meg a kommenteknél.

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el likeolni és megosztani! Kattints ide a facebook oldalhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszag20.blog.hu/api/trackback/id/tr3513230811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása