Fürdőzz, jobbulj, relaxálj!
2018. március 16. írta: Magyarország 2.0

Fürdőzz, jobbulj, relaxálj!

Sokan nem is tudják, hogy van valami amiben hazánk oly gazdag, mint szinte semelyik másik ország a világon. Ott van ez az ajándék mindegyikünk lába alatt, úgy hívják, hogy termálvíz. Magyarország termálvizekben való gazdagsága az ötödik az egész világon. De sok tekintetben még az előttünk levő 4 országot is felülmúljuk. Vizeink melegebbek, mint a franciáké vagy olaszoké és oldott ásványianyag-tartalmuk a japán és még a méltán világhírű izlandi forrásokat is túlszárnyalja. Országunkban majd 1300 termálvízforrás, 169 termálfürdő és 85 minősített gyógyfürdő található. (És még nem is említettük a vizek kapcsán az élményfürdőket, strandokat, uszodákat, amelyekből szintén összesen több száz áll rendelkezésünkre).

heviz-szuk-1024x367.jpg

Tudtad? A Hévízi-tó az egyetlen gyógyvizű tó a világon, mely egész évben fürdésre alkalmas és egyébként Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava is.

Miért jó?

A termálvizes fürdőink jótékony hatásait még csak felsorolni is hosszú, nemhogy kifejteni hatásmechanizmusaikat. Ehhez a feladathoz szakértő kellene. Mindenkinek ajánlom, hogy keressen utána ezeknek az interneten, könyvekben, kérdezzen meg hozzáértőt stb. Csak pár jótékony tulajdonságot felsorolok (nézze el nekem az olvasó a teljesség hiányát): lazító, fájdalomcsillapító, görcsoldó, mozgásszervi panaszokat csökkentő, keringést javító…

A gyógyvizek olyan vizek, melyek igazoltan alkalmasak betegségek gyógyítására. Ezek a gyógyhatások is nagyon változatosak, érdemes a környékbeli gyógyfürdőkben érdeklődni utánuk.

Ezeken kívül más gyógytényezők is segítségünkre vannak: ásványvizek, gyógyiszap, gyógyító gázok, a különleges éghajlati körülmények, vagy a barlangi mikroklíma.

szecskacivertanlegi5.JPG

Tudtad, hogy a Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma?

De már csak az, hogy ellazulunk, megnyugszunk, más környezetben vagyunk rengeteget tesz a mentális egészségünkért.

Szóval miért nem szeded össze a családod, barátokat vagy a párodat és mentek el egy fürdőbe?

Sokat tehetsz a saját és szeretteid egészségéért. Mikor mentetek el legutoljára a családdal egy közös programra? Miért hajt az ember, ha néha nem áll meg a rohanásban és élvezi végre, amiért megdolgozott? Szánd magadra ezt az összeget és az időt, megérdemled.

Nincs pénzed rá?

A fürdők árai is elég változatosak. Szegényebb régiókban akár 1000 Ft körül is élvezhetjük a világviszonylatban is egyedülálló termálvizet. Sok városban kiváltható olyan kártya, amely kedvezményt biztosít a helyieknek. Diákoknak sokszor párszáz forintos a belépő. Próbáld ki, hogy nem veszel pár napig alkoholt, dohányt, chipset vagy édességet. Valószínűleg elég pénzt tudsz így megspórolni, amit az egészségedre, élményre, kikapcsolódásra költhetsz. Ha pedig sehogy sem tudsz összeszedni párezer forintot, akkor ülj le és gondolkozz el, hogy biztosan jó mederben halad-e az életed.

the-gay-culture-of-the-japanese-monkeys-2.jpg

Még a majmok is fürdőznek, te meg otthon ücsörögsz?

Nincs fürdő a városodban?

A termalfurdo.hu-n térképes fürdőkereső segít a keresésben.

Magyarország háromnegyede alatt található 30 foknál melegebb vízkészlet.

Ha a településeden nincs is fürdő, azért gondolom néha elhagyod a várostáblát. Tanulni, dolgozni stb. elmész, akkor meg már egyúttal egy fürdőzést is megejthetsz.

Lényeg, hogy ha már ennyire kiváltságos helyzetben vagyunk termálvizek szempontjából, akkor azt használjuk is ki. Vannak még efféle dolgok az országban, igyekszem népszerűsíteni majd ezeket.

Megjegyzés:

Összességében szerintem nem igazán megkérdőjelezhető a termál- és gyógyvizek áldásos hatása. Pár dolgot azért érdemes szem előtt tartani. Bizonyos betegségekkel nem érdemes vagy egyenesen tilos fürdőbe menni, ilyen lehet ha valakinek fekélyes sebe van, illetve gyulladásra sem mindig jó a melegvíz.

A medencéknél ki van írva, hogy mennyi az ajánlott maximális tartózkodási idő. Azt túllépni sokkal nem érdemes, főként annak akinek gyenge a szíve.

Ha allergiád van klórra vagy a vízben található bizonyos anyagokra, akkor szintén csak óvatosan. De ezt neked kell tudnod.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a termálvíz készletünk (mint sok más természeti kincsünk) sem végtelen. Aki tudatos és hosszútávon gondolkozik, az igyekszik úgy használni az erőforrásokat, hogy azokat a gyermekei és azok gyermekei is élvezhessék. Ezzel is érdemes képben lenni, hiszen a jövő döntéshozói, politikusai a mi gyermekeink lesznek. Ha nem neveljük őket a fenntartható fejlődés szellemében, akkor valószínűleg folytatni fogják az emberiség mostani kizsákmányoló tevékenységeit.

Ez egy kicsit üdítőbb téma a sok okfejtés, gondolkodásra ösztönzés és hibák feltárása után. Vannak emberek tudom, akiknek néhány téma túl sok, túl kellemetlen, hiszen nem dicsérek általában véve mindent az országban. De szerintem helytelenül működő dolgainkat felfedni, azokra megoldást próbálni keresni realista szemlélet, nem pedig lehangoló vagy negatív. Én vágyom rá, hogy általánosan is így magasztalhassam az országot, mint ebben a bejegyzésben. De magamat és másokat megcsalni, becsapni nem tudok. Amikor egyesülni fognak a tudatos, intelligens, modern hazafiak és kulturális, gazdasági pezsgés lepi el az országot, amikor magyar a másik magyarra hű társként tekint majd ledöntve a bizalmatlanság, oly fájdalmas és komor falait, akkor már szükség sem lesz az én magasztalgatásaimra.

S nem az cselekszik bölcsen, ki hazaszeretetét abban helyezteti, hogy minden idejét annak dicséretére pazarolja, hanem inkább az, ki hátramaradásit fejtegeti s boldogításában elősegélleni fáradozik. Ami igazán jó s kitűnő, nem kell annak dicséret; fénylik a gyémánt magában is. S nemritkán egy becsületes ember, ha Leonidashoz, Montaigne-hez, Pitthez sat. hasonlítjuk, nevetségessé válik; s az, ki hevében neki használni akart, inkább ártott, s ama két francia közmondásra emlékeztet; Ki nagyon sokat mond, semmit sem mond; Nincs nagyobb szerencsétlenség, mint ha az embernek ostoba barátja van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszag20.blog.hu/api/trackback/id/tr1913744422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása